„Az idő lassan elszivárog,
Nem lógok a mesék tején,
Hörpintek valódi világot,
Habzó éggel a tetején”
                        /József A. Ars poetica/

A fenti idézetet két okból választottam mottónak. Az egyik, hogy nagyon szeretem József Attila költészetét, és úgy gondolom, hogy korosztályomban ezzel sokan vagyunk így. A másik ok, hogy olyan szépen, de mégis racionálisan fogalmazza meg dolgunkat az életben. Bármi vesz is minket körül, nyugdíjas éveinket örömmel kell megtölteni, és fizikai és szellemi képeseink birtokában a lehetőségeken belül élvezni szeretetben, családban, közösségben.

Mi másról szólhatna egy olyan közösség, amely már több mint 26 évet tudhat maga mögött? Ha ez az igény ennyi időt megélt, és folyamatosan működik, arra bizonyára szükség van. Az idők folyamán természetesen vannak veszteségeink, és szintén ilyen természetességgel új, „fiatal” nyugdíjasaink, akik átveszik a stafétát, „őrzik a lángot”.

Hogy is működik ez a közösség? A szakszervezet nyugdíjas tagozatán belül szerveződött klubként a főiskola és a gyakorlóiskolák tanárai és dolgozói igényéből. A választott vezetőség havonta aktuális, vagy vélhetően sokakat érintő programokra hívja a tagokat. Ezeken nem feltétlenül vesz részt mindenki, hiszen sokunk örömteli szabadidős elfoglaltsága az unokák pásztorolása, netán sajnálatosan kínoznak bennünket a betegségek, melyek az évek múlásával arányosan helyeződnek át a mérleg egyik serpenyőjéből a másikba. Tevékenységünket messzemenően támogatja az intézmény mindenkori vezetése és a helyi szakszervezet. Nagyon köszönjük, és reméljük, ezt továbbra is élvezhetjük.

Bízva abban, hogy 25 év dokumentált története még sokáig folytatódik, és lesznek majd utánunk jövők, akik boldogan és lelkesen vállalják azt a munkát, hogy sok idős embernek értelmes találkozásokat szervezzenek, hogy ez a kis közösség legfontosabb összetartó ereje, a közös múltból fakadó szeretet, egymás iránti érdeklődés nem devalválódik, nem esik áldozatul a világ ámokfutásának.

Ebben a reményben várjuk a közelmúltban nyugdíjba vonult kollégáinkat, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy jelenlétükkel, ötleteikkel, aktivitásukkal segíteni, gazdagítani tudják a klub munkáját, és továbbra is szeretnék megtartani kapcsolatukat a hajdani munkahellyel.

Örülünk, hogy ezen a honlapon lehetőségünk lesz ismét hírt adni klubéletünkről, amit fotókkal is fogunk dokumentálni. Bízunk benne, hogy klubéletünk nemcsak felkelti a figyelmet tevékenységünk iránt, hanem mindez példaként áll majd a fiatalabb generációk előtt.

Mindehhez jó egészséget és további vitalitást kívánok minden klubtársunknak magam és a vezetőség nevében szeretettel:

Párkányiné Klárika a „krónikás”

-------------------------------------------- oooooooooooooooooo --------------------------------------------

Nyugdíjas Krónika 2013-2014
„Fecseg a felszín, hallgat a mély”

Bár nem harsogott a krónika, de a nyugdíjasok azért igen intenzív, tartalmas időszakot mondhatnak magukénak. Emlékezzünk kicsit!

2014-2015.
A krónika folytatódik…
A nyár egy szempillantás alatt véget ért. Volt, aki pihent, volt, aki utazással, de aki csak tehette, az unokákkal élvezte a nyár szépségeit.

Kirándulás 2015.
Zempléni utakon

Az idei „bakancslistánk” utolsó előtti programját is sikeresen teljesítettük.
Alapos előkészítést és szervezést követően, május 19-én kora reggel elindultunk tervezett kirándulásunkra.

A cikk folytatása elérhető ide kattintva!

2015. április 9.: Lőrinczné dr. Thiel Katalin PhD főiskolai tanár előadása: Hamvas Béla — „a nevezetes névtelen”

Meglepően nagy érdeklődés, majdnem 30 fő fogadta 2015. április 9-én, csütörtökön délután a Líceum földszinti 113-as könyvtártermében Lőrinczné dr. Thiel Katalin előadását Hamvas Béláról. A Nyugdíjas Klub és a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum közös szervezésében rendezett előadás témája pedig nem ígérkezett könnyednek.

Évzáró kerti parti 2015.

Minden esztendőben egyik legkedvesebb hagyományos összejövetelünk az évzáró parti.
Június 11. esőre hajló délutánnak indult, de végül kegyes ajándékként ránk mosolygott a napocska.

A cikk folytatása elérhető ide kattintva!

Tittel esték 2015. október 7.

A fent jelzett napon volt évadnyitó első programunk. Szinte kínálta magát a lehetőség, hogy csatlakozzunk a Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum Tittel Esték című programsorozatához, ami finoman illeszkedik korosztályunk gyakori egészségi problémáihoz, ízületeink elhasználódása, gyulladása és egyéb testi funkciók romlása okán.

Nyugdíjas krónika

„Az utazás az egyetlen dolog, amit ha megveszel, gazdagabbá tesz”
(IBUSZ)
Ez volt a mottója annak az összejövetelnek, amit november 19-én a Tittel Pál Könyvtár 112-es előadójában volt szerencsénk tartani.

Ádventi krónika- 2015

„ A világnak azt kívánom: legyen szívében karácsony” /Falu Tamás)

…volt a mottója annak az adventi rendezvényünknek, aminek okán hagyományosan összejöttünk a feldíszített asztalok mellé ülve vártuk a „csodát”hiszen már a kapu előtt állt, így alig advent utolsó hete el.

Nyugdíjas krónika 2016 január

Január nem a legvidámabb hónapok közé tartozik, különösen nem nagyon kedvelt az idősek körében, hiszen alattomos jeges lefagyások veszélyeztetik az amúgy is törékeny biztonságot.
Ezért is hagyományosan ilyenkor nézzük meg együtt az Ének tanszék decemberi karácsonyi koncertjét.
Van, aki a valós időben nem tudott ott lenni, de olyan is, aki szívesen másodszor is megnézné, de van, akit a közösségi élmény reménye hív.
Az összejövetel legfőbb segítségei a Líceum TV műsoros DVD-je, és a Tittel Pál könyvtár által biztosított technikával ellátott kényelmes terem. Köszönet érte!
Nem túl népes, de érdeklődő társaság jött a hívó szóra január 28-án du., hogy gondtalanul töltsenek egy kellemes órát, mert a zene, ahogyan gyakran megtapasztaltuk öröm terápia.

Mindezt így gondolja és megírta a krónikás: Párkányiné Klárika

Nyugdíjas krónika

Már a hóvirág, lassan az ibolya is elhullatta szirmait és ezer pompás színnel zúdult ránk a korán jött tavasz, amikor ezeket a sorokat írom. Lehet, hogy az utolsó nyugdíjas összejövetelünk üzenete célba talált?